Náš nejlepší parťák při zahradním grilování se jmenuje Ofyr. Je to cizinec, pochází z Holandska a koumali tam nad ním tak dlouho, až ho dovedli k naprosté dokonalosti. Opeče vám rybu, steak, krkovičku, ale i lívanečky, ananasové plátky nebo volské oko.
![](https://kouzelnasamota.cz/wp-content/uploads/2020/03/OFYR-foto-3-1024x1024.jpg)
Musíte jen vědět, jak na to:
- OFYR zapalujte pomocí podpalovače a suchého dřeva.
- Rozpálení a nahřátí plotny trvá přibližně 30 minut. Během této doby můžete plotnu Ofyru očistit špachtlí a papírovými utěrkami.
- Až ze dřeva budou rozpálené uhlíky, rozprostřete je pod tou částí Ofyru, kterou budete využívat k opékání.
- Při opékání musí být OFYR vždy rozpálený a mastný. Plotnu ošetřete těsně před rozložením opékaných potravin extra virgin olivovým olejem. Ten jediný se na plotně nepřepaluje. Při opékání olej dle potřeby dolévejte.
- Plotnu čistěte pouze špachtlí seškrábáním zbytků jídla do ohně a papírovými utěrkami. Nepoužívejte chemické čistící prostředky!
- Grilovací mřížka slouží k vaření v hrnci, pánvi, pekáči, ale i k opékání velkých mas nebo špízů. Tyče na špízy najdete v naší komoře ve Stodole. Kožené rukavice snesou až 500 stupňů Celsia. Můžete s nimi upravovat i polohu rozpáleného dřeva.
- Ohniště se nesmí hasit vodou. Mohlo by dojít k jeho nenávratnému poškození.
- Plotna je opravdu horká, prosím, hlídejte své malé ratolesti při grilování. Mohly by si ublížit.
- Nevhazujte do ohniště žádné odpadky, ani nedopalky cigaret.
- Pokud OFYR vychladne, prosím, zakryjte jej poklopem.