Ohniště OFYR

Datum

Šťavnatý steak na otevřeném ohni, večer s přáteli, pár sklenek dobrého vína a hvězdy nad hlavou - to vše Vás nechá zažít náš OFYR...

Náš nejlepší parťák při zahradním grilování se jmenuje Ofyr. Je to cizinec, pochází z Holandska a koumali tam nad ním tak dlouho, až ho dovedli k naprosté dokonalosti. Opeče vám rybu, steak, krkovičku, ale i lívanečky, ananasové plátky nebo volské oko.

Musíte jen vědět, jak na to:

  1. OFYR zapalujte pomocí podpalovače a suchého dřeva.
  2. Rozpálení a nahřátí plotny trvá přibližně 30 minut. Během této doby můžete plotnu Ofyru očistit špachtlí a papírovými utěrkami.
  3. Až ze dřeva budou rozpálené uhlíky, rozprostřete je pod tou částí Ofyru, kterou budete využívat k opékání.
  4. Při opékání musí být OFYR vždy rozpálený a mastný. Plotnu ošetřete těsně před rozložením opékaných potravin extra virgin olivovým olejem. Ten jediný se na plotně nepřepaluje. Při opékání olej dle potřeby dolévejte.
  5. Plotnu čistěte pouze špachtlí seškrábáním zbytků jídla do ohně a papírovými utěrkami. Nepoužívejte chemické čistící prostředky!
  6. Grilovací mřížka slouží k vaření v hrnci, pánvi, pekáči, ale i k opékání velkých mas nebo špízů. Tyče na špízy najdete v naší komoře ve Stodole. Kožené rukavice snesou až 500 stupňů Celsia. Můžete s nimi upravovat i polohu rozpáleného dřeva.
  7. Ohniště se nesmí hasit vodou. Mohlo by dojít k jeho nenávratnému poškození.
  8. Plotna je opravdu horká, prosím, hlídejte své malé ratolesti při grilování. Mohly by si ublížit.
  9. Nevhazujte do ohniště žádné odpadky, ani nedopalky cigaret.
  10. Pokud OFYR vychladne, prosím, zakryjte jej poklopem.

Další
zajímavosti